Progressive Web Apps

Waarom zou je kiezen voor een Progressive Web App?

Overweeg je om een app te laten bouwen? Dan zijn er verschillende voordelen verbonden aan het kiezen voor een Progressive Web App (PWA)! Progressive Web Apps maken namelijk een sterke opmars binnen web- en appontwikkeling. Ze worden steeds vaker ingezet en misschien heb je er zelf al onbewust een op je telefoon staan. We leggen je graag uit waarom het aantrekkelijker is om te kiezen voor een PWA in plaats van een native app.

Wat zijn Progressive Web Apps?

Progressive Web Apps zijn geavanceerde webapplicaties met functies die vergelijkbaar zijn met native apps. Denk aan een snelle laadtijd, offline toegang en pushmeldingen. Simpel gezegd is een PWA een sterke mix tussen een website en een native app zoals we die kennen. Je installeert de PWA eenvoudig vanuit de browser op je telefoon. Vervolgens voeg je hem toe aan het startscherm van je apparaat, waardoor je hem net zo gemakkelijk kunt openen als een native app. Klinkt goed, toch?

Voordelen van Progressive Web Apps

Er zijn veel voordelen verbonden aan het kiezen voor een Progressive Web App in plaats van een native app:

 • Voorheen was het grote voordeel van native apps dat ze functies van je telefoon konden gebruiken, zoals je locatie of camera. Er vindt echter een verschuiving plaats. Ook voor PWA’s komen er steeds meer mogelijkheden om de functies van je telefoon te benutten. Op dit moment omvatten deze onder andere bluetooth, microfoon, camera, locatie, notificaties, NFC, betalingen, Touch ID en Face ID. In de toekomst zullen er nog meer functies beschikbaar komen.
 • Progressive Web Apps zijn goedkoper om te ontwikkelen en makkelijker te updaten dan native apps. Bij een native app moet je deze ontwikkelen voor verschillende besturingssystemen, zoals iOS en Android. Dat betekent dat je voor iedere update aparte ontwikkeling moet doen. Omdat een PWA draait op webbrowsers, is het gebruik systeemonafhankelijk. Dit maakt het gemakkelijker om aanpassingen te doen die direct worden toegepast binnen de browsers en op ieder apparaat. Dit scheelt weer in de kosten!
 • Een PWA hoeft niet te worden gedownload vanuit een app store (maar dit kan wel!). Hierdoor ben je als aanbieder minder afhankelijk van de regels en licenties binnen de app stores.
 • In tegenstelling tot native apps zijn PWA’s vindbaar voor de crawlers van Google. Dit draagt bij aan jouw vindbaarheid en is een vorm van SEO.

Genoeg voordelen dus! Progressive Web Apps zijn nog volop in ontwikkeling. Als nog niet alle functies beschikbaar zijn die jij nodig hebt in jouw toekomstige app, lijkt een native app misschien een betere oplossing. Echter, er is een grote kans dat je deze functies binnenkort alsnog kunt toepassen in een Progressive Web App.

Voorbeelden van PWA’s

Net als native apps zijn Progressive Web Apps interessant voor talloze sectoren. Vooral in situaties waarin directe toegang tot functies en informatie van belang is. Als je kiest voor een PWA, vermijd je de drempel van app-installatie. Voorbeelden van sectoren waarvoor PWA’s interessant zijn (en worden ingezet) zijn:

 • Onderwijs, voor e-learning en leeromgevingen.
 • E-commerce, voor een snelle mobiele winkelervaring.
 • Media en nieuws, voor directe toegang tot nieuwsartikelen.
 • Reizen en toerisme, voor verkeers- en reisinformatie en boekingen.
 • Gezondheidszorg, voor toegang tot medische informatie.
 • Lokale bedrijven en diensten, voor informatievoorziening en het plaatsen van bestellingen.
 • Evenementen en entertainment, om deelnemers te betrekken en informatie te verstrekken.

Ook voor toonaangevende merken uit andere sectoren zijn Progressive Web Apps perfect geschikt. Als je fan bent van een merk, wil je het immers altijd binnen handbereik hebben!

Progressive Web App laten maken? Ben je overtuigd van de voordelen en wil je een Progressive Web App laten maken voor jouw bedrijf? Of heb je nog vragen? Neem direct contact met ons op.

We zijn er trots op te mogen werken voor o.a. de volgende bedrijven: